Aandronk
Dit is het eerste wat je waarneemt wanneer je wijn drinkt of wanneer de drank dus in je mond komt.
Afdronk
Dit is de smaak van de wijn wanneer je de wijn doorslikt of uitspuwt. Er kan dus zeker een verschil zijn met de aandronk.Assemblagewijn
Assemblagewijn is wijn die werd samengesteld met verschillende soorten druiven en dit wil dus zeggen met zowel witte al blauwe druiven. Deze wijn wordt ook wel blend genoemd.
Barrique of barrica
Een eikenhouten wijnvat waar de drank in wordt opgeslagen voor ze gebotteld wordt.Chambreren
Wijn die uit de kelder komt, is meestal te koud om te drinken. Daarom moet de drank op serveertemperatuur komen. Dit noemen we dus chambreren.Lageren
De wijn op een een goeie plaats bewaren.
Most
Dit zijn de geperst druiven. Vroeger werd dit met de voeten gedaan, nu gebeurt dit ook machinaal.
Oenologie
Dit is de wetenschap die over de wijnbouw gaat.
Vinificeren
Dit is alles wat nodig is om van druiven wijn te maken.
Vinoloog
Iemand die heel veel van wijn kent.
Walsen
De wijn in je glas laten dansen zodat er meer aroma's vrij komen.
Bron:
* http://www.metro.be/public/wijn-bewaren-en-wijn-serveren
Geen opmerkingen:
Een reactie posten