maandag 6 april 2015

Wat heb ik vandaag geleerd? Dierenweetjes!

Aangezien er hier een verhuis zit aan te komen heb ik mezelf, mijn wederhelft en mijn ouders beloofd om eerst alles op te ruimen en dit zowel hier op ons appartementje als in mijn ouderlijke huis. Vol goeie moed ben ik een tijdje geleden begonnen en ik moet zeggen dat ik al aardig wat gesorteerd én weggegooid heb! Gisteren ben ik begonnen met het sorteren van mijn dierenfoto's. Ik verzamelde er de afgelopen jaren al heel wat, maar als ik ze snel nodig had voor een les, dan vond ik ze natuurlijk niet. Eigenlijk wel jammer want er zitten wel een aantal prachtige exemplaren tussen. Nu heb ik eindelijk de meeste foto's verzameld en steek ik ze nu alfabetisch in mappen. Niet volgens naam, maar gewoon volgens soort. Om het niet te ingewikkeld te maken, dacht ik dan, maar ik heb toch alweer het een en het ander moeten opzoeken. Ideaal dus om hier ook een aantal weetjes achter te laten!

1. Eerst en vooral vond ik een foto van een aap, maar ik wist niet welke aap. Daarom liet ik mijn wederhelft even het net afzoeken en hij kwam uit bij een ringstaartmaki. Een supermooi beest, maar zijn naam schoot me even niet te binnen ;).


2. Zeehonden, zeeleeuwen, robben, walrussen,... Ik zag even door de bomen het bos niet meer. Oké, een walrus is nog behoorlijk duidelijk, maar het verschil tussen een zeehond en een zeeleeuw lijkt me niet zo makkelijk.

Een walrus

  

Een walrus is een robbensoort de in het noordelijke halfrond voorkomt en die tot de orde van de roofdieren behoort. De naam komt van het Scandinavische 'val ross' (walvispaard).

Een zeehond

Een zeehond kun je blijkbaar duidelijk van een zeeleeuw onderscheiden als je naar de oren kijkt. Bij een zeehond liggen die immers intern. Daarnaast zijn er nog een aantal andere verschillen die minder zichtbaar zijn. Zo stuurt een zeehond met de voorvinnen en beweegt hij/zij met de rug. Een zeehond kan ook niet op zijn achterste flippers draaien om op het land te lopen.



Een zeeleeuw
Dit zoogdier heeft dus externe oren, stuurt met de rug, beweegt zich voort met zijn voorvinnen én hij kan op zijn flippers draaien om op het land te lopen.


Een zeeolifant
Is een hele grote soort zeehond en heeft een typisch uiterlijk.


3. Luipaard, jachtluipaard, cheeta, jaguar, panter of poema? Ook niet altijd even duidelijk en dus heel handig om even alles op een rijtje te zetten :).

Jachtluipaard, cheeta of gepard
Dit zijn drie namen voor eenzelfde dier. Het jachtluipaard is het snelste landdier op aarde en het heeft daarom een heel lenig, dun en sterk lichaam.


Luipaard (of panter)
Een luipaard is iets steviger gebouwd dan een jachtluipaard en als je goed kijkt dan zijn de zwarte vlekken op zijn pels vanbinnen met bruin opgevuld.


Jaguar
Een jaguar is nog steviger gebouwd dan een luipaard, is een stuk groter en zijn kop is iets breder.


Panter
De naam panter wordt voor verschillende bovenstaande dieren gebruikt. Zo worden zwarte luipaarden en zwarte jaguars ook panters genoemd. Panter kan in het algemeen ook als ander woord voor luipaard fungeren.


Poema
Een poema wordt ook wel een zilver- of bergleeuw genoemd.



Bronnen:
* http://www.artis.nl/ontdek-artis/dieren/ringstaartmaki/
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Walrus
* http://www.zoochat.com/163/walrus-208991/
* http://verschil.vraag-en-antwoord.com/Biologie/zeehond-zeeleeuw--Het-verschil-tussen-een-zeehond-en-een-zeeleeuw
* http://www.fryslansite.com/d-base/html/Gewone_zeehond01.htm
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Californische_zeeleeuw
* http://diertjevandedag.classy.be/zoogdieren/roofdieren/hondachtigen/zeehonden/noordelijke%20zeeolifant.htm
* https://gervanpoelgeest.wordpress.com/2013/04/28/ontwerp-of-toevallige-evolutie-het-jachtluipaard-of-de-cheetah-vertoont-alle-kenmerken-van-doelbewust-ontwerp/
* http://wildcatsmagazine.nl/wpnl/panter/
* http://globe-views.com/dreams/jaguar.html
* http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/dieren-en-planten/wat-het-verschil-tussen-een-luipaard-een-jachtluipaard-en-een-cheet
* http://nl.forwallpaper.com/wallpaper/black-panter-443529.html
* http://nl.wikipedia.org/wiki/Poema
* http://nl.dreamstime.com/royalty-vrije-stock-fotografie-het-rusten-van-de-poema-van-de-poema-image3708527

1 opmerking: